Diëtetiek

Vermoedt u dat u klachten heeft die te maken hebben met uw voedingspatroon? Denk aan onder- of overgewicht, maag- en darmklachten of een slechte stoelgang. Dit zijn veel voorkomende klachten die zich ook vaak op hogere leeftijd voordoen. Een diëtist kan u helpen met deze klachten. De diëtist houdt zich bezig met één van de fundamentele levensbehoeften van de mens, namelijk de voeding. Voeding speelt een belangrijke rol, zowel bij de behandeling van aandoeningen als bij het behouden van een goede gezondheid.

Dieetadvies op maat

U kunt bij onze diëtisten terecht voor een deskundig dieetadvies. Dit advies wordt altijd voor u op maat gemaakt, specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie. Vaak betekent dit een verandering in eetgewoontes. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Daarom wordt u hierin gecoached en begeleid door uw diëtist. Ook krijgt u praktische tips die passen bij uw leefpatroon.

Aandoeningen en klachten waar u last van kunt hebben waarbij voeding een rol speelt, zijn bijvoorbeeld:

 • ondervoeding en ondergewicht
 • overgewicht
 • maag- en darmklachten
 • hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes
 • ijzertekort en andere defficiënties
 • COPD
 • Parkinson
 • nierziekten
 • slechte eetlust
 • slikklachten door bijvoorbeeld kanker of na een operatie
 • slechte stoelgang

Eerste afspraak

Het eerste consult is altijd een intake. Tijdens deze intake brengen we uw hulpvraag in kaart. We proberen een goed beeld te krijgen van uw persoonlijke omstandigheden, eet- en beweegpatroon en uw mogelijkheden om veranderingen hierin aan te brengen. Hieruit volgt een aantal vervolgconsulten om de voortgang te bespreken.

Verwijzing en vergoeding

Dieetadvies is opgenomen in de basisverzekering. Iedereen heeft recht op 3 behandeluren per kalenderjaar. Deze kosten vallen wel binnen het eigen risico. De aanvullende verzekering vergoedt nog 1 tot 3 extra behandeluren per kalenderjaar.

Sommige verzekeraars vergoeden ook behandelingen bij een diëtist zonder tussenkomst van een (huis)arts. De diëtist zal wel contact opnemen met uw huisarts om hem of haar op de hoogte te brengen van het feit dat u onder behandeling staat van een diëtist. Meer informatie over de vergoeding vindt u op de website van uw zorgverzekeraar. Raadpleeg ook altijd de polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Behandelingen vinden meestal op de praktijk plaats. Behandelingen aan huis zijn vaak ook mogelijk.

Contact

Verblijft u op één van de locaties van Zorggroep Groningen en denkt u hulp nodig te hebben van een diëtist? Dan kunt u dit aangeven bij uw EVV'er (Eerst Verantwoordelijk Verzorgende).

Wilt u gebruik maken van eerstelijnszorg, dan kunt u contact opnemen met het Expertise Behandelcentrum via telefoonnummer 050-549 3508.

Kwaliteit

De diëtisten zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Tevens is één van de diëtisten ook aangesloten bij het landelijke ParkinsonNet. Daarnaast zijn ook onze fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, maatschappelijk werkers en een specialist ouderengeneeskunde bij dit netwerk aangesloten.