Parkinson

Parkinson is een ziekte waarbij hersencellen in de middenhersenen langzaam afsterven. Beven, stijfheid, trillen en andere stoornissen in de motoriek zijn veelvoorkomende symptomen van Parkinson. Dit heeft een grote impact op het leven van een patiënt.

Verschijnselen van Parkinson en Parkinsonismen

De ziekte begint meestal aan één kant van het lichaam en blijft aan die zijde altijd het ergst. De eerste verschijnselen zijn vaak subtiel. U merkt misschien dat één van de armen niet meer mee zwaait bij het lopen en u kunt klein en kriebelig gaan schrijven.

Er zijn ook aandoeningen die erg lijken op de ziekte van Parkinson. Deze aandoeningen noemen we Parkinsonismen, maar hebben dus een andere oorzaak.

Parkinson en gewichtsverlies

Ook gewichtsverlies is een veelvoorkomend verschijnsel bij Parkinson. Door de ziekte heeft het lichaam meer behoefte aan energie, alleen lukt het niet altijd om voldoende energie binnen te krijgen, met als gevolg dat u afvalt. Bovendien kunt u aan de medicijnen tegen Parkinson een verminderde eetlust overhouden, maar ook kauw- en slikproblemen, misselijkheid en obstipatie.

Behandeling

De ziekte van Parkinson is (nog) niet te genezen. Wel is het te behandelen waardoor de verschijnselen minder worden. Zorggroep Groningen biedt behandeling tijdens verschillende fases van de ziekte. Zo is er een Parkinson Kliniek, Parkinson dagbehandeling en een Long Stay afdeling. Daarnaast zijn er specialisten van het EBC die specifiek geschoold zijn in de behandeling van cliënten met de ziekte van Parkinson.

Punt voor Parkinson

We werken intensief samen met Punt voor Parkinson: het specialistisch centrum voor mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme. In Punt voor parkinson werken specialisten uit het Martini Ziekenhuis, het UMCG en Zorggroep Groningen samen om de beste parkinsonzorg te verlenen vanuit één locatie. Punt voor Parkinson is gevestigd in Maartenshof. Voor meer informatie kunt u terecht op www.puntvoorparkinson.nl.