Nierinsufficiëntie

Nierinsufficiëntie is geen ziekte, maar een gevolg van een ziekte. Het gaat hier om beschadigde nierfiltertjes. Eenmaal beschadigd herstellen ze zich niet meer. Wanneer nieren onvoldoende werken er geen uitzicht op verbetering is, wordt er gesproken van chronische nierinsufficiëntie.

Oorzaak en symptomen

Chronische nierinsufficiëntie kan het gevolg zijn van acute nierinsufficiëntie. Ook hoge bloeddruk, diabetes of aangeboren afwijkingen van de nieren zijn oorzaken van chronische nierinsufficiëntie.

De symptomen ontstaan geleidelijk en verergeren langzaam. Uw algehele conditie zal naar verloop van tijd achteruit gaan. Afvalstoffen hopen zich op. Hierdoor kunt u vermoeidheidsklachten krijgen en gevoelens van algehele malaise. Ook kunnen zich problemen voordoen met de vochtbalans en komen er hormonale stoornissen voor.

Behandeling

Wanneer er geen kans op verbetering is, zijn er twee opties, namelijk:

  • dialyse
  • transplantatie

Met dialyse wordt de functie van de nieren nagebootst. Bij een transplantatie wordt een gezonde nier in uw lichaam geplaatst. Beide behandelingen leggen een groot beslag op uw leven. Er komt veel op u af, terwijl uw energie maar beperkt is. Soms kan het allemaal uitzichtloos lijken. U zult opnieuw moeten leren leven zodat u zoveel mogelijk kunt genieten van het leven.

Specialistische hulp

Het EBC beschikt over specialisten die u hier goed in kunnen ondersteunen en begeleiden. Van het maken van een keuze voor een behandeling tot ondersteuning op dagen dat het u zwaar valt.

Een verwijzing naar de diëtist is altijd gewenst bij nierinsufficiëntie, omdat het voedingspatroon van grote invloed is op de werking van de nieren. Een dieetadvies op maat is dan wenselijk.