Herseninfarct (beroerte)

Wat is het verschil tussen een herseninfarct, een hersenbloeding en een beroerte? Een herseninfarct is niet hetzelfde als een hersenbloeding. Bij een hersenbloeding is er een bloedvat in de hersenen gescheurd. Bij een herseninfarct is er sprake van een verstopt bloedvat. In beide gevallen zijn de klachten gelijk en in beide gevallen wordt er gesproken van een beroerte.

Herken de signalen van een herseninfarct

Een beroerte overkomt u. Het kan soms even duren voordat u doorheeft wat er aan de hand is met u of iemand bij u in de buurt. In de meeste gevallen treden er verlamingsveschijnselen op. Dit kunt u zien aan de mond. De mond kan scheef staan of de mondhoek kan hangen. Typerend is ook een verlamming aan de ene kant van het lichaam. Ook kunt u plotseling moeite met spreken hebben. In al deze gevallen is het van belang dat u 112 belt, ook als de verschijnselen tijdelijk zijn.

Omgaan met de gevolgen

Een beroerte zoals een hersenbloeding of infarct heeft zichtbare en onzichtbare gevolgen. In het EBC werken specialisten die u hier bij kunnen ondersteunen en begeleiden. Als u moeite heeft met spreken, kan een logopedist u helpen. In het geval van verlamming kan een ergotherapeut of fysiotherapeut u door middel van oefeningen helpen zodat dagelijkse handelingen weer makkelijker worden.