Claudicatio intermittens (etalagebenen)

Claudicatio intermittens wordt in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen uit zich in krampende pijn in de benen bij het lopen. Wanneer u hier last van heeft moet u na een bepaalde afstand gelopen te hebben, mogelijk stoppen omdat u pijn in uw benen krijgen. U kan zelf invloed hebben om van uw klachten af te komen en het EBC kan u hierbij helpen.

Verschijnselen van claudicatio intermittens

De pijn die u ervaart bij claudicatio intermittens wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in uw spieren. Dit tekort komt door een vernauwing in de beenslagader, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed bij de spier terecht komt. Door enige tijd (minuten) te wachten, zakt de pijn en kan u weer verder lopen, waarna de klachten opnieuw optreden.

Wat kunt u zelf doen?

Etalagebenen wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. Slagaderverkalking komt bij alle mensen voor naarmate men ouder wordt. Er zijn een aantal factoren waardoor dit proces wordt versneld. Roken en een ongezonde leefstijl bijvoorbeeld. Door veel te bewegen en gezond te leven kunnen de klachten verminderen. Uw huisarts en het EBC kunnen u hierbij helpen.

Wat biedt het EBC in geval van claudicatio intermittens?

De eerste keus voor de behandeling is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd, lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. Naast de fysiotherapeut kan, waar wenselijk, ook de diëtiste ingezet worden. Voor de looptherapie bij het EBC is een verwijzing van een vaatchirurg noodzakelijk.

Waar kan een behandeling uit bestaan?

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen en zal in eerste instantie uw bewegingsmogelijkheden met u bespreken en samen met u een persoonlijk trainingsprogramma samenstellen. Voor het behoud van het verkregen resultaat is het belangrijk om een actieve levensstijl te ontwikkelen en te onderhouden.

Werkt het EBC samen met andere organisaties/instellingen op dit gebied?

Het EBC werkt samen, heeft een korte lijn met de afdelingen Vaatchirurgie van het MZH en het UMCG. Tevens is een van onze fysiotherapeuten (Brecht Koops) aangesloten bij ClaudicatioNet. Dit netwerk biedt fysiotherapeuten een specialisatie traject van vier jaar aan tot specialist Perifeer Arterieel Vaatlijden. Brecht Koops heeft in juni 2014 dit traject succesvol afgerond.

 

Let op: in mei 2016 heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om fysiotherapie bij etalagebenen in de basisverzekering op te nemen. Patiënten bij fysiotherapeuten die aan gesloten zijn bij ClaudicatioNet hebben vanaf 2017 aanspraak op 37 behandelingen verspreid over een jaar, daarbij worden dan ook de eerste 20 behandelingen vergoed.