Artrose

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt.

Verschijnselen van artrose

Artrose is geen reuma, het is ook geen botontkalking en het is ook geen ouderdomsziekte. Het kan op iedere leeftijd voorkomen, alleen is de kans groter dat u ermee te maken krijgt naarmate u ouder wordt. Artrose begint met pijnklachten die geleidelijk ontstaan. Ook stijfheid komt veel voor. In een vergevorderd stadium kan ook uw lichaamshouding veranderen als gevolg van de artrose.

Blijven bewegen is goed voor u

Bij artrose is het belangrijk dat u veel blijft bewegen. Regelmatig bewegen is goed voor u, omdat het:

  • botontkalking tegengaat
  • gewrichten soepel houdt
  • spieren sterker maakt

Daarnaast is regelmatig matig intensief bewegen ook goed voor uw conditie. Het maakt uw hart en longen sterker. Het vermindert uw vetpercentage en draagt bij aan een laag cholesterol.

Artrose behandelen

Het EBC beschikt over verschillende specialisten die u op het gebied van artrose kunnen helpen. Een oefentherapeut bijvoorbeeld helpt u de gewrichten soepel te houden. Een ergotherapeut leert u hoe u uw gewrichten zo min mogelijk belast bij de dagelijkse bezigheden. Uiteraard staan er ook reumatologen, psychologen, neurologen en andere specialisten voor u klaar in het EBC.