Ik heb overgewicht

Overgewicht betekent dat u meer weegt dan goed is voor uw gezondheid. Een gezond gewicht leidt tot minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Bovendien wordt de kans op het krijgen van bepaalde vormen van kanker kleiner. Het is daarom verstandig om af te vallen bij overgewicht.

Om overbodige kilo’s te verliezen is een ander leefpatroon van belang. Dat kost moeite, maar u krijgt er veel voor terug. Met een goed gewicht zit u lekkerder in uw vel. U voelt zich fitter, kunt gemakkelijker bewegen, raakt minder snel buiten adem en u heeft minder kans om ziek te worden.

Waarom niet afvallen met een populair dieet?

Veel populaire afvaldiëten zijn te streng, te eenzijdig of onpraktisch. Als u blijvend wilt afvallen, moet u gezond afvallen. Dat begint met het geleidelijk aanpassen van het eetpatroon.

Hoe ontstaat overgewicht?

Wanneer u langdurig meer energie binnen krijgt dan dat u nodig heeft/ verbruikt, wordt u zwaarder. Alles draait om de balans tussen de hoeveelheid calorieën die u eet en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt. Dit noemen we de energiebalans. Als de balans doorslaat doordat u over een langere periode te veel eet of te weinig beweegt, ontstaat overgewicht.

Hoe het overgewicht is ontstaan, is een belangrijke vraag om u zelf te stellen. Bent u de afgelopen jaren steeds iets zwaarder geworden of is het iets van de laatste tijd? Vaak kunt u zelf wel inschatten wat de pijnpunten zijn.

  • Heeft u bijvoorbeeld de neiging om veel te eten, vooral van ongezonde producten?
  • Beweegt u voldoende?
  • Zijn er veranderingen in uw leven, die het eet- en beweegpatroon hebben veranderd?
  • Of zoekt u troost in eten wanneer u verdrietig of gestresst bent, terwijl u eigenlijk geen honger heeft?

Wat de reden ook is en welke excuses er ook zijn, op dezelfde manier doorgaan is ongezond. Het is tijd voor verandering.

Advies op maat

Bij het EBC werken diëtisten die gespecialiseerd zijn en ruime ervaring hebben in de behandeling van mensen met overgewicht. Diëtisten kunnen u begeleiden en coachen naar een gezond gewicht en een gezond leefpatroon. Zij zullen met u werken aan een dieetadvies op maat. Verder biedt het EBC een multidisciplinaire behandeling op het gebied van voeding en bewegen.

Verwijsbrief is wenselijk

In principe zijn diëtisten vrij toegankelijk. Een verwijsbrief is wel wenselijk. Bovendien is er vaak sprake van meerdere klachten. In deze gevallen is een verwijsbrief noodzakelijk.