Ik heb ondergewicht

Een gezond gewicht is erg belangrijk voor een goede algehele gezondheid. Ondergewicht of een ondervoede toestand hebben negatieve effecten op uw gezondheid. Soms kunt u hier zelf iets aan doen, maar veel vaker spelen andere factoren een rol, vooral op latere leeftijd. Heeft u zelf te maken met ondergewicht of ondervoeding? Dan kan een diëtist u hier verder mee helpen.

De oorzaak van uw ondergewicht

Heel veel factoren kunnen van invloed zijn op uw gewicht. Bijvoorbeeld bij herstel na een ziekte of een operatie, bij verschillende vormen van kanker of in het geval van kauw- en slikproblemen. Het is dan belangrijk dat u samen met een specialist in het EBC naar uw gewicht kijkt en uw eet- en leefpatroon aanpast.

Als u, om welke reden dan ook, ongewenst bent afgevallen kan het zijn dat uw lichaam in ondervoede toestand is geraakt. Dit houdt in dat uw lichaam spiermassa is kwijt geraakt, wat u juist nodig heeft om bijvoorbeeld weer te kunnen herstellen na een operatie of bij een chronische ziekte. U kunt uw spiermassa weer opbouwen door een energie- en eiwitrijk dieet te volgen dat op uw lichaam is toegespitst. Dit moet wel altijd gepaard gaan met training en beweging. Onze diëtisten kunnen u hierbij ondersteunen. Zij beschikken tevens  over een meter om uw spiermassa te meten, bijvoorbeeld aan het begin en aan het eind van de dieetbegeleiding. Zo kunt u direct zelf zien hoeveel spiermassa u hebt opgebouwd door het dieet en de training.

Advies op maat

Bij het EBC werken diëtisten die gespecialiseerd zijn en ruime ervaring hebben in de behandeling van mensen met ondergewicht en/of ongewenst gewichtsverlies. Diëtisten kunnen u helpen en begeleiden om uw voedingstoestand te handhaven, te verbeteren of een verslechtering ervan te voorkomen. Zij zullen met u werken aan een dieetadvies op maat. Het is belangrijk dat u gemotiveerd bent om dit advies op te volgen.