Ik ben bang om te vallen

Bent u bang om te vallen, bijvoorbeeld als u staat te koken of als u de trap af loopt? Of bent u bang om over een kleedje te struikelen? Is die drempel in uw gang letterlijk een struikelblok? Angst is vaak een oorzaak van vallen. Doordat u bang bent, gaat u automatisch stijver en onzeker bewegen, waardoor u eerder uw balans verliest.

Samen met u risico's verkleinen

Duidelijkheid over uw mogelijkheden zorgt voor veiligere situaties. We helpen u graag met het inschatten van de risico's die onstaan door uw manier van bewegen en in de inrichting van uw huis. Heeft u in uw huis bijvoorbeeld veel obstakels zoals snoeren, kleedjes of drempels? Samen met u kijken we of we deze obstakels kunnen aanpakken. Misschien is het ook mogelijk om bepaalde handelingen zittend te doen om risico's te verkleinen.

Begeleiding bij handelingen

Angst om te vallen veroorzaakt onzekerheid. We kunnen u helpen uw zelfvertrouwen terug te winnen door u eerst onder begeleiding handelingen uit te laten voeren. U merkt dan zelf wat u allemaal nog kunt en met welke aanpassingen u bepaalde handelingen nog zelf of beter kunt doen. We adviseren u in bepaalde bewegingen, bekijken de inrichting van uw woning en of hulpmiddelen u kunnen helpen.

De ergotherapeuten van het Expertise Behandelcentrum helpen u graag bij het veiliger maken van uw persoonlijke omgeving, zodat u weer zonder angst een kopje koffie kunt serveren of zelfstandig kunt koken. Zij gaan op zoek naar de oorzaak voor uw angst. Dit kan bijvoorbeeld lichamelijk zijn, maar het kan ook aan een hulpmiddel of onjuist gebruik van een hulpmiddel liggen. Samen met u kijken zij hoe een oplossing kunnen bieden, die voor u prettig en werkbaar is.