Fysiotherapie na knie- of heupoperatie

Inleiding

Jaarlijks krijgen zo’n 45.000 mensen in Nederland een nieuwe knie of een nieuwe heup. Een goede revalidatie is belangrijk om na deze ingreep weer zo goed en snel mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren. Zorggroep Groningen streeft er naar de best mogelijke behandeling te geven aan mensen die deze ingreep ondergaan. Daarnaast vindt Zorggroep Groningen het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten gedurende de revalidatie.

Deze webpagina is een informatiebron voor u, maar ook voor uw naasten. Door middel van foto’s en tekst proberen we u zo goed mogelijk te informeren over uw revalidatieproces. Deskundigen zullen in overleg met u een persoonlijk revalidatieproces opstellen, waarbij deze pagina als ondersteuning kan dienen.

Revalidatie

De fysiotherapeut zal op de eerste dag van uw verblijf bij u langs komen om kennis met u te maken. Er zal een intake plaatsvinden waarbij u samen met de fysiotherapeut gaat kijken wat u straks weer moet kunnen om weer naar huis te gaan. Samen met de fysiotherapeut zult u gaan oefenen op bijvoorbeeld uw kamer of in de oefenzaal. Daar zijn verschillende apparaten en materialen beschikbaar waar u mee kunt oefenen. Zo zijn er verschillende krachtoefeningen die u kunt doen om te zorgen dat de spieren weer sterker worden of kunt u op een hometrainer gaan fietsen om de gewrichten wat soepeler te laten worden.

Er zal ook geoefend worden met het lopen met bijvoorbeeld een rollator of elleboogkrukken. Wanneer u thuis een trap op moet, zal u dit samen met de fysiotherapeut gaan oefenen zodat u aan het eind van de revalidatie met een veilig gevoel naar huis kunt gaan. Gedurende uw verblijf zal regelmatig geëvalueerd worden hoe het met uw revalidatie gaat en welke behandeling voor u het beste is.

Thuissituatie

Wanneer u klaar bent met revalideren in een van de instellingen van Zorggroep Groningen, gaat u meestal weer terug naar huis. Voordat u naar huis gaat, zal er besproken worden of er verdere fysiotherapie nodig is. Indien dit het geval is, kunt u thuis verder oefenen met een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Ook is er de mogelijkheid om verder te gaan met fysiotherapie binnen Zorggroep Groningen. U zult een overdrachtsformulier meekrijgen waarop zal staan wat u tijdens uw verblijf heeft gedaan en hoe het nu met u gaat. U kunt dan verder met uw nieuwe fysiotherapeut afspraken maken over waar u aan wilt werken. Ook wanneer u in eerste instantie denkt geen fysiotherapie nodig te hebben, maar u zou het uiteindelijk toch wel fijn vinden, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met een fysiotherapeut bij u in de buurt!

E-learning: Knie-operatie - Revalidatie

In de e-learning staan enkele oefeningen beschreven die u zelfstandig en thuis uit kunt voeren. De oefeningen zijn van belang om te zorgen dat uw beenspieren weer sterker worden en dat de beweeglijkheid van uw knie zal toenemen.

Klik hier om de oefeningen te bekijken.

E-learning: Heupoperatie - Voorste benadering

De totale heupoperatie kan op drie verschillende manieren uitgevoerd worden. Er is bij u voor de voorste benadering gekozen, ook wel ventrale benadering genoemd. Om te revalideren van deze operatie zijn er een aantal oefeningen die u thuis kunt doen.

Klik hier om de oefeningen voor de voorste benadering te bekijken.

E-learning: Heupoperatie - Achterste benadering

De totale heupoperatie kan op drie verschillende manieren uitgevoerd worden. Er is bij u voor de achterste benadering gekozen, ook wel posterolaterale benadering genoemd. Om te revalideren van deze operatie zijn er een aantal oefeningen die u thuis kunt doen.

Klik hier om de oefeningen voor de achterste benadering te bekijken.

E-learning: Heupoperatie - Zijwaartse benadering

De totale heupoperatie kan op drie verschillende manieren uitgevoerd worden. Er is bij u voor de zijwaartse benadering gekozen, ook wel anterolaterale benadering genoemd. Ook voor u zijn er een aantal specifieke oefeningen die u thuis kunt doen.

Klik hier om de oefeningen voor de zijwaartse benadering te bekijken.